Blog

professioneel team voor professionals

Waarom een goed feedback traject?

In algemene zin is het belangrijk om na te denken waar willen we de kwaliteit van onze producten of diensten verbeteren en welke resultaten kunnen beter of anders.

Dit is een strategische vraag. Of je deze vraag nu op teamniveau of op organisatieniveau stelt wanneer er geen goed antwoord op deze vraag komt zal welk traject dan ook minder resultaat opleveren dan dat de organisatie zou wensen. Dan kan feedback een middel worden dan een middel om een doel te bereiken. Het grote voordeel van feedback als middel is dat het mensen stimuleert om:

Verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen kwaliteit én voor de kwaliteit van het team.

 

Wendbaar

Regels en procedures, handboeken kunnen een hoop regelen, maar wanneer de organisatie flexibel en wendbaar wil zijn zal ze toch moeten vertrouwen op de manier waarop de mensen met deze regels om kunnen gaan. Wanneer iedereen het wiel zelf moet uitvinden en eilandjes dreigen te ontstaan is feedback een essentieel instrument dat elke medewerker dient te kunnen hanteren.

Alleen dan kunnen mensen elkaars deskundigheid zo goed mogelijk leren gebruiken in het team. Uit ervaring blijkt dat mensen dat doorgaans spannend vinden. In de kern vraagt dit namelijk vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, ik heb kwaliteiten die van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Evengoed vertrouwen in elkaar: ik mag fouten maken zonder daardoor afgeschoten te worden.

 

Ontwikkelen als succesfactor

Pas onder deze voorwaarde heb je niet enkele uitschieters in het team, maar zijn mensen in staat zowel hun competenties te ontwikkelen alsook zich persoonlijk te ontwikkelen.

Teams die goed draaien vormen een goed team. Dit geldt voor de sport maar ook voor organisaties. Samen succesvol zijn werkt aanstekelijk. Successen vier je! Kwetsbaarheden bespreek je. In de praktijk blijkt dit telkens weerbarstig. Belangrijk dus om daar een goed traject van te maken.

Ik nodig je dan ook uit om in gesprek te gaan over de opzet van een succesvol Feedback traject.

 

Erwin Smidt

OntwikkelCollectief[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]
Erwin SmidtWaarom een goed feedback traject?
Share this post

Join the conversation

Related Posts