Blog

professioneel team voor professionals

De Ruimte Laten

Voor mij was het een eerste keer en het plezier in de zee opgaan en eetbare vis vangen stond voorop. Tot mijn verbazing zaten er behoorlijk wat semiprofessionele vissers op de boot. Die met verbeten blik zoveel mogelijk makreel naar boven wilde halen en met enig dedain neerkeken op de recreatie visser die naast hen stond. Hoe handig zou het zijn verwachtingen te managen. Mensen die recreatief komen vissen aan elkaar koppelen en zo voor alle deelnemers het maximale uit de tocht te halen. Het kwam me zo bekend voor dat ik het niet kan laten om de vraag te stellen: Hoe helder zijn de verwachtingen in uw organisatie op elkaar afgestemd? En: Hoe wordt omgegaan met verschillen in verwachtingen.

De ruimte laten betekent zelden dat het geheel er beter van wordt wanneer individuen het zelf mogen uitzoeken.

De uitdaging

Vervolgens moest natuurlijk iedereen op de boot kunnen. Dat kon prima wanneer je ongeveer een meter van elkaar mocht staan. Nu bleek dat het vissen op makreel heel eenvoudig was. Je gooide je hengel in. Liet de lijn door en stuk lood 20 meter lager op de bodem zakken en dan maar inhalen. Hier liet zich het verschil tussen de ervaren visser en de absolute beginner duidelijk zien. Waar ik er hooguit 1 ving had m’n buurman er soms gewoon 5 in een keer. Razendsnel en met een behoorlijk fanatisme werd de hengel opnieuw ingegooid om de makreel boven water te takelen. Nu is één meter genoeg wanneer er geen stroming zou staan, de boot niet zou bewegen en iedereen op elkaar zou letten. Als aan geen van de voorwaarden voldaan wordt laat het effect zich raden. De lijnen raken in elkaar verstrikt. Niets ernstigs, alles is op te lossen, maar als je jezelf een quotum hebt gesteld van 200 vissen is het op zijn minst hinderlijk. Ook hier geldt het kwam me bekend voor: Wordt in uw organisatie ervan uitgegaan dat professionals al doende leren en vooral dat ze zelf het beste leren. Mooi, maar wat zijn de kaders? In het geval van het boot vissen zou een korte instructie niet hebben misstaan. Overigens viel hier op dat het verknopen van de lijnen net zo vaak door de ervaren vissers werd veroorzaakt. Al was het alleen al omdat zij meer recht hadden op de zee dan anderen 🙂

Thuis Komen

De ruimte laten betekent vooral dat er heldere afspraken gemaakt mogen worden. Vooral ook omdat al die ruimte beter te benutten is.

 

Erwin Smidt[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]
Erwin SmidtDe Ruimte Laten
Share this post

Join the conversation